O projektu

Projektom „ReForce – Jačanje uloge organizacija civilnog društva u razvoju zajednice i reformi javne uprave“ osnažuju se organizacije civilnog društva i javna uprava za partnerski pristup u kreiranju lokalnih politika. Takođe, njime se uvode nove usluge Savetodavnog centra Stalne konferencije gradova i opština za održivu saradnju organizacija civilnog društva i javne uprave, razvija elektronska platforma za podršku procesu kreiranja lokalnih politika i unapređuje uloga organizacije civilnog društva u razvoju lokalne zajednice.

U okviru Projekta se unapređuju procedure za dodelu sredstava organizacija civilnog društva i poboljšava transparentnost i odgovornost javne uprave u upravjanju lokalnim fondovima kroz:

 

  • uspostavljanje delotvornog okvira za raspolaganje sredstvima iz lokalnih fondova namenjenim organizacijama civilnog društva;
  • pokretanje i sprovođenje lokalnih inicijativa organizacija civilnog društva u saradnji sa javnom upravom, u skladu sa lokalnim potrebama;
  • preporuke za unapređenje procedura za dodelu sredstava organizacijama civilnog društva.

 

Kao deo projektnih aktivnosti izrađen je uslužni portal „Paket prve pomoći“ koji se nalazi pred Vama i koji predstavlja mesto na kom će organizacije civilnog društva, ali i jedinice lokalne samouprave moći da dobiju korisne informacije za svoj rad. Portal se sastoji iz nekoliko odeljaka od kojih svaki sadrži informacije, primere, uputstva i alate koji mogu pomoći organizacijama civilnog društva i jedinicama lokalne samouprave u njihovim projektnim aktivnostima. 

Projekat udruženo sprovode Beogradska otvorena škola i Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije. Saradnici na izvođenju Projekta su Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ iz Užica i Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa „Podrška civilnom društvu“ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.